7 saveta kada idete na putovanje sa PSOM

Putovanja Saveti

Imate uzbudljivo putovanje ispred sebe, ali ne želite ostaviti svog psa kod kuće? Zašto ne biste uzeli svog malog ljubimca sa sobom? Putovanje sa kućnim ljubimcima može biti izazovno, ali sa odgovarajućom pripremom, Vaš odmor može postati još nezaboravniji (na dobar način 😂).
Osim toga, putovanje može biti dobro i za Vašeg psa. Psima je potrebna socijalizacija, odnosno izlaganje i interakcija sa različitim ljudima u različitom okruženju. To im pomaže da se naviknu na nove i nepredvidive situacije. Da li postoji bolji način da Vašem ljubimcu prikažete nove stvari nego putovanjem?
Pre nego što krenete na put, proverite da li je pas spreman za putovanje. Kada putujete izvan kuće, kuče treba biti potpuno vakcinisano protiv različitih bolesti, uključujući zaštitu protiv besnila, kašlja, te kombinaciju bolesti koje pokriva DHPPV vakcina (štenećak, hepatitis, parainfluenca i parvo). U zavisnosti od regije u kojoj živite i mestu na koje putujete, Vašem psu može biti potrebna i dodatna vakcina protiv lajmske bolesti ili leptospiroze.
Razgovarajte sa veterinarom o zaštiti koju vašem štenetu treba pre putovanja, posebno ako putujete uskoro - mnogim vakcinama je potrebno nekoliko dana ili čak nedelja da potpuno zaštite vašeg psa.

Ispisaćemo sedam saveta za putovanje sa psom (svih uzrasta) koje možete slediti kako bi iskustvo bilo sigurno i zabavno Vama i Vašem ljubimcu.

1| Probna vožnja

Pre nego što se zaputite na dug put, napravite kratku probnu vožnju. Prema rečima stručnjaka za ponašanje životinja, samo kratka vožnja može pružiti pravi uvid u to kako će se pas ponašati. Psi možda nemaju puno iskustva s prevozom, pogotovo štenci, pa bi vožnja mogla biti zastrašujuća za njih. Potrebno je videti kako će pas reagovati na nju, stoga ga dobro pričvrstite u automobilu korišćenjem pojasa kako bi bio siguran. Napravite kratku vožnju od 10 do 15 minuta.

Pas na zadnjem sedištu

Na putu, obratite pažnju na znakove stresa kod vašeg psa, kao što su pojačano lučenje pljuvačke, teško disanje, cviljenje ili čak povraćanje. Ako primetite ove simptome, trebalo bi da nastavite sa treninzima i obukom kako bi Vaš pas naučio da se oseća sigurno na putu.

Simptomi poput pojačanog lučenja pljuvačke i povraćanja mogu ukazivati ​​na to da Vaš ljubimac ima problema sa kinetozom (mučnina zbog kretanja) u automobilu. Ako sumnjate da pas ima problema sa kinetozom tokom vožnje, posavetujte se sa veterinarom. Oni Vam definitivno mogu pomoći, što je i sledeća stavka pred putovanje.

2 | Posavetujte se sa veterinarom oko lekova

Kada su u pitanju putovanja sa psom, mnogi vlasnici se oslanjaju na različite proizvode za smirivanje koje obećavaju da će smanjiti anksioznost pasa. Međutim, nije svaki suplement ili lek pogodan za štence. Stručnjaci ističu da previše smirenja može dovesti do problema sa dehidracijom, što često može biti veći problem od anksioznosti. 

Dehidracija kod pasa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do smrtnih ishoda u teškim slučajevima.

Takođe, neki proizvodi mogu biti u suprotnosti sa drugim lekovima koje Vaš pas već uzima, poput onih sa kurkumom ili CBD-om. Zato je važno da se pre upotrebe bilo kakvog proizvoda konsultujete sa veterinarom kako biste bili sigurni da je sigurno za Vašeg psa.

3 | Ne zaboravite dokumente!

Kada putujete sa svojim štenetom, važno je da ne zaboravite da i on takođe mora da ima svoje dokumente. Poput vozačke dozvole ili pasoša, nosite sledeće stvari sa sobom:. 

  • Putni dokumenti - Pasoš za pse:
    Vaš pas mora imati sopstveni putni dokument, koji se naziva pasoš za kućne ljubimce. Ovaj dokument će sadržati podatke o identitetu vašeg psa, uključujući i fotografiju, kao i informacije o njegovom zdravstvenom stanju i vakcinaciji.

  • Zdravstveni karton psa:
    Ako Vašem štenetu zatreba medicinska pomoć tokom putovanja, medicinski zapisi će veterinarima pružiti potpunu sliku o zdravlju Vašeg psa. Ovi zapisi su neophodni ako putujete u inostranstvo. U nekim zemljama, ovaj dokument mora biti overen od strane veterinarske službe. 

  • Potvrda o vakcinaciji protiv besnila:
    Ovo je veoma važan dokument koji pokazuje da je Vaš pas vakcinisan protiv besnila. U nekim zemljama, ovaj dokument mora biti overen od strane veterinarske službe, a vakcina mora biti izvršena pre određenog vremenskog perioda pre putovanja.

  • Potvrda o mikročipovanju:
    U većini zemalja, psima se mora ugraditi mikročip koji sadrži informacije o vlasniku i ljubimcu. Potvrda o mikročipovanju je dokument koji potvrđuje da je vaš pas mikročipovan i da su informacije na čipu ispravne.

  • Dokumenti za ulazak u određene zemlje:
    U zavisnosti od toga u koju zemlju putujete, može biti potrebno da posedujete dodatne dokumente, kao što su potvrda o tretmanu protiv određenih bolesti, sertifikat o zdravstvenom stanju psa i slično. Pre putovanja, proverite koji su zahtevi za ulazak u određenu zemlju.

  • Nedavna fotografija:
    Naravno, Vi ćete držati vašeg prijatelja sa sobom tokom celog putovanja. Međutim, ukoliko se ne daj Bože desi da se pas izgubi, imati fotografiju šteneta može pomoći drugima da ga pronađu. Takođe, kao što smo naveli, bitno je da pas ima mikročip i da su informacije o vašem kontaktu ažurirane kako bi se lakše pronašao u slučaju gubitka.

4 | Kakva je klima u mestu gde putujete?

Psi su vrlo osetljivi na promene temperature, pogotovo štenci. Za razliku od odraslih pasa, oni su više podložni ekstremnim klimatskim uslovima, bilo da se radi o visokim ili niskim temperaturama. Stoga, pri putovanju sa psima, ključno je osigurati da mesto na kojem borave bude na umerenoj temperaturi (Ovo naravno zavisi od psa do psa). Imajte na umu da ako se Vi možda osećate ugodno, to ne znači da je isto za vašeg psa.

Na primer, vrhunski kinolozi upozoravaju da se ventilacija u klima uređajima u avionima obično nalazi ispod sedišta, gde se često smeštaju transporteri za pse. To može biti vrlo hladno za ljubimce koji se voze avionom! Stoga, ako putujete s psom, pobrinite se da imaju ćebe ili majicu kako bi se mogli zagrijati.

DODATAN SAVET: U putu, dajte svom psu ćebete ili u majicu u kojoj ste spavali noć pre. To će ga umiriti u putu jer će osetiti vaš miris na sebi.

Visoke temperature mogu biti jednako opasne za njih kao i hladnoća. Na primer, tokom vožnje na putovanjima, zadnje sedište na automobilu ponekad postaje mnogo toplije od prednjih sedišta, posebno kada se vozite tokom leta. Redovno proveravajte temperaturu gde god Vaš najbolji prijatelj sedi tokom vožnje i budite sigurni da mu uvek bude ugodno. Takođe, proverite da li Vaš pas ima dovoljno vode i pravite česte pauze kako bi se mogao rashladiti. Rashaldna prostirka može pomoći u tome.

Pas u transporteru na zadnjem sedištu

5 | Ponesite opremu za transport pasa!

Kada putujete sa svojim psom, najbolji saveznici su vam torbe, kavezi i transporteri. Oni će biti prostor za udobnost ljubimca. U njemu će on uvek biti siguran i bezbedan. Ukoliko imate veoma malog psa, njegova veličina možete biti takva da ih ostali putnici i ne primete, tako da je šetnja sa njima na povodcu kroz gužve, poput aerodroma, veoma opasna. Ne biste želeli da ih neko slučajno zgazi ako neočekivano promene pravac ili ako stoje na putu čoveka koji u žurbi.

Takođe, mnoge avio-kompanije zahtevaju da se psi u avionu prevoze u transporterima za pse. Ako se pas još nije navikao na kavez, dobra je ideja da počnete s ovim procesom pre putovanja kako biste bili sigurni da će se pas osećati udobno. Kako bi se u potpunosti prilagodio transporterima, ovaj proces može trajati nedeljama ili čak mesecima. 
Kažu stručnjaci da nije dobro čekati nedelju dana pre putovanja, stoga počnite na vreme!

6 | Pravite česte pauze za piškenje!

Putovanje može da bude stresno i to često znači da psi moraju da idu u WC čim osete potrebu, stoga je Vaša dužnost da ih pustite onoliko puta koliko im je potrebno.

Ukoliko putujete sa štenetom, oni su poput dece i poznati su po tome da moraju često da piške tokom dugih putovanja. 

Odluka o tome gde će ljubimac obaviti svoje potrebe zavisiće od načina putovanja.

  • Putujete kolima sa svojim psima?
    Unapred planirajte mesta za pauze na putu.
  • Letite sa psom?
    Proverite gde se nalaze prostori za nuždu kućnih ljubimaca na aerodromu pre polaska i nakon dolaska.

Planirajte dovoljno pauza tokom putovanja kako bi pas mogao i da se istegne. Ovo će mu pružiti dodatnu stimulaciju i pomoći da se oslobodi viška energije.

Pas piški na znak na kojem piše "Zabranjeno za pse"

I naravno, u slučaju hitnosti, uvek imajte dodatne trening pelene za pse.
Hej, kad psi moraju da piške onda moraju, ali nemojte baš da bude kao na slici iznad!

6 | Ne zaboravite na zabavu!

Kada putujete, često sebi pripremite unapred nešto da Vam put brže prođe - slušate podkaste, skinete film ili grickate nešto ukusno. Lepo je imati razne načine za ubijanje vremena, zar ne? Ali ne zaboravite da i ljubimcu treba nešto da uživa u toku putovanja.

"Uvek ponesite dodatnu hranu na putovanjima", savetuje Dženi Redmond, osnivač kompanije za putovanja sa kućnim ljubimcima. Kada putujete avionom, Redmond preporučuje da ponesete zatvorenu kesicu hrane, kao i praznu plastičnu posudu ili putnu činiju za vodu. Naravno, vodu nećete moći da unesete kroz bezbednosnu kontrolu na aerodromu, ali lako možete napuniti posudu nakon što prođete TSA kontrolu i pre nego što se ukrcate na let.

"Ne preporučujem stavljanje bilo čega u kavez što bi vaš pas mogao progutati na pogrešan način", kaže pozati veterinar Ves Anderson.

Dakle, u obzir dolaze:

  • Žvakaće kosti:
    Dajte svom psu žvakaće kosti ili druge žvake kako bi mu pružili zauzetost i stimulaciju tokom putovanja. Samo se uverite da birate bezbedne žvake koje se neće lako slomiti ili progutati.
  • Poslastice:
    Ponesite sa sobom poslastice koje možete koristiti kao nagradu za dobro ponašanje vašeg psa tokom putovanja.

Sledite ove važne korake i Vi i Vaš najbolji prijatelj bićete u potpunosti spremni za putovanje!
Želimo Vam srećan put!



Stariji post